tirsdag 15. oktober 2013

Ti tips for å leve med eksem


1. Finn ut hva som trigger din eksem
Det er mange forskjellige ting som kan føre til at eksemen blusser opp, fra matvarer til parfymerte såper. Det som er viktig er at du finner ut hva det er som utløser din eksem og så forsøke å holde deg unna nettopp det. Parfyme er noe som ofte utløser eksem. Har du eksem, bør du unngå alle produkter med parfyme, inkludert parfymert såpe, kosmetikk og parfymerte hudkremer. Bruk uparfymerte milde produkter uten kjemikalier. Andre ting som kan utløse eksem er vaskemidler, gress, kjemikalier, husmidd og visse typer mat. Følg med på hva du spiser og når eksemen blusser opp.
2. Smør inn tørr og kløende hud ofte
Å bruke en fuktighetskrem er den beste måten å holde eksemen unna.  Men hudkremen må brukes ofte, spesielt etter at du har vært i vann. Velg en fuktighetskrem eller hudkrem uten parfyme og kjemikalier.
3. Hold temperaturen hjemme jevn
Endringer i temperaturen kan ofte føre til at eksemen blusser opp. Du kan ikke kontrollere været, men hjemme kan du forsøke å holde temperatur og luftfuktighet jevn. 
4. Ikke klø på eksemområdene
Eksem klør. Men å klø på eksemet gjør bare at du klør mer. I tillegg fører det til sår som igjen kan bli  infiserte. I stedet for å klø, smør på hudkrem eller legg på kalde omslag for å roe huden ned. 
5. Hold svetting til et minimu
For enkelte mennesker  fører svetting og overoppehting til utbrudd. Dusj umiddelbart etter trening for å bli kvitt svetten. 
6. Bruk myke og behagelige klær 
Bomull og bomullsblandinger er ofte det beste valget for de med eksem. Ull og syntetiske stoffer som polyester, kan irritere huden. Vask alltid nye klkær før bruk. Bruk et mildt uparfymert vaskemiddel og hopp gjerne over tøymykner eller forsøk med tøymykner anbefalt av allergiforbundet.
7. Ikke stress
Når du stresser er det mange som opplever at eksemet forverres. Eksem i seg selv kan også føre til stress, så forsøk å bryte sirkelen med en teknikk som fungerer for deg. Meditasjon kan hjelpe noen.  Mosjon kan også hjelpe.
8. Enkel hudpleie i dusjen
Varme dusjer eller bad kan føre til eksemutbrudd.  Bruk lunkent vann i stedet. Ikke skrubb huden og bruk en mild rensemelk i stedet for såpe. Klapp deg tørr med håndkleet og påfør hudkrem mens huden fortsatt er fuktig.
9. Beskytt hendene
hendene er ofte utsatt for  vann og andre substanser som kan irritere huden. Beskytt dem ved å bruke gummihansker når du vasker. Noen reagerer på fuktigheten som oppstår i gummihanskene. Da kan du bruke et par bomullshansker under. Når du er ute i kulden bruk skinnhansker eller bomullsvanter for å beskytte mot den kalde luften. Ull kan irritere.
10. Bruk reseptbelagte  kremer ved behov
Hvis du allikevel ikke klarer å holde eksemet under kontroll, oppsøk lege. Det vanlige er å bruke en kortisonkrem i perioder. Du kan også forsøke naturens egen kortison Manuka 18+ skin health creme, som er helt naturlig og ufarlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar