onsdag 30. januar 2013

Akne kan behandles


Acne

Acne er et av hudproblemene som de fleste ungdommer blir kjent med, selv om også mange voksne sliter med problemet.

Blant ungdom er det ca 80 % som får acne.

Hvorfor er det flere gutter enn jenter som plages med acne?

Det er helt klart flest gutter som sliter med acne i tenårene, men også jenter opplever problemet. I voksen alder kan kvinner utvikle acne, gjerne I trettiårene og også under overgangsalderen. Dette skyldes endringer i hormonnivået.

Og endringer i særlig testosteronnivået, er hovedårsaken til acne. Derfor er det som regel flere gutter enn jenter som plages med acne.

Årsaker til acne

I tenårene stiger hormonnivået.

Høye nivåer av det mannlige hormonet testosteron forårsaker et overskudd av sebum/olje fra svettekjertlene i huden, noe som gir huden en fet glans. Siden huden til gutter i utgangspunktet er mer fet enn jenters, kan denne ekstra produksjonen av sebum føre til acne.

Normale fettkjertler

Fettkjertlene frigjør denne oljen over huden for å mykgjøre den. Oljen blander seg med døde hudceller inne i hårfolliklene som fylles opp, og resten av oljen spres utover huden. Når dette systemet fungerer som det skal, blir huden fin og glatt.

Unormale fettkjertler

Det som skejr under puberteten er at svettekjertlene øker i størrekse og produserer mer olje på grunn av hormonene. Denne ekstra oljen sammen med døde hudceller blokkerer hårfolliklene og åpningen inn til dem, noe som gjør at bakterier utvikles. Det oppstår en lett betennelse og acne er utviklet.

Forskjellige typer acne

Det er to typer acne:

  • Betent acne
  • Ikke-betent acne

Betent acne er når acnen er rød og hoven og fylt med puss. Den bør behandles før det oppstår arr, gjerne med Manuka 18+ skin health creme.

Ikke-betent acne vises i form av sorte eller hvite hevelser i huden og kan også være smertefull.

Acne hos voksne

Hos voksne kvinner blomstrer acnen gjerne rundt menstruasjonsperiodene eller ved svangerskap, gjerne de tre første månedene.

Acne resulterer i en utvikling av kviser, i hovedsak i ansiktet men de kan også oppstå på ryggen, brystet og overarmene.

Acne myter

Acne forårsakes ikke av sjokolade eller potetgull. Det oppstår heller ikke ved bruk av sminke eller dårlig hygiene og det er ikke smittsomt.

Acne forsvinner ikke ved at du klemmer ut kvisen. Tvertimot, ved å klemme ut kvisene sprer du bakteriene rundt på huden. Ved å klemme ut kvisene lager du også arr i huden, noe som ikke vil forsvinne.

Forårsaker stress acne? Nei, men den kan gjøre den verre. Stress trigger cotrisol og andre hormone og svettekjertlene jobber under press. Og det er svettekjertlene som produserer oljen som trigger utbruddene av acnen.

Behandling av acne

Som oftest vil acnen behandle seg selv, selv om det kan ta tid. For lettere acne kan du bruke Manuka 18+ skin helath crème. Den fungerer som en naturlig antibiotika, uten den skadelige virkningen som antibiotika.

Dersom dette ikke hjelper, må du oppsøke lege og få midler på resept.

Det er ikke flaut å oppsøke lege dersom du plages med acne. Mange får dårlig selvtillit på grunn av problemet og isolerer seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar