mandag 7. januar 2013

Behandling av Athletes foot eller fotsopp


Athlete’s foot eller fotsopp

Dette er en ganske vanlig infeksjon som i hovedsak oppstår på føttene, selv om den kan spre seg til andre dler av foten. Den trives i varmt og fuktig miljø, som i garderober og svømmeanlegg, og oppstår mest i løpet av sommeren.

Athlete`s foot betyr ikke at du nødvendigvis er en sportsutøver, men fotsopp oppstår gjerne hos de som trener mye og har tette sko på seg eller oppsøker fuktige miljøer som svømmehaller.

Årsaker til fotsopp

Den utvikler seg i varme og fuktige plasser som for eksempel i offentlige garderober og svømmehaller. Tette sko og strømper er også grobunn for soppen.

Soppen eksisterer i dødt hår, negler og hudceller og utvikler seg i varmt og fuktig miljø. Den forårsaker en rekke symptomer som sprukken, flassende hud.

Finnes det mer enn en type fotsopp?

Ja, det gjør det. Det finnes 3 typer:

  • Interdigital fotsopp
  • Moccasin fotsopp
  • Vesicular fotsopp

Interdigital fotsopp

Dette er den mest vanlige fotsoppen. Den begynner mellom tærne, som regel mellom de to minste og gir en brennende kløe. Hvis ubehandlet kan den spre seg til resten av foten.

Moccasin fotsopp

Denne typen utvikler seg under fotbladet og sprer seg ofte til sidene. Den beginner med mild kløe og flass, men blir så verre med fortykket hud som sprekker.

Vesicular fotsopp

Dette er den minst kjente typen. Den utvikler små, væskefylte sår under foten, men kan også spre seg til hælen, mellom tærne og oppå foten.

Symptomer på fotsopp

Hvis du har eller har hatt fotsopp er du velkjent med den brennende kløingen mellom tærne eller fotsålen. Andre symptomer er:

  • Sprukken og flassende hud
  • Flassende hud under fotsålen eller hælene
  • Småsår
  • Rødt og hovent
  • Myk hud som gradvis brytes ned

Behandling av fotsopp

Det finnes en rekke produkter for å behandle fotsopp. En naturlig måte å behandle fotopp på, er ved å bruke naturens svar på antibiotika, Manuka 18+ eller KiwiherbManuka oil. Det er lurt å forsøke dette før du får foreskrevet antibiotika av legen.

Dette må smøres på flere ganger daglig. I tillegg er forebygging viktig, ved å vaske føttene hver dag, tørke godt mellom tærne, skifte sko og strømper etter hver trening og ellers holde føttene tørre.

Bruk sko som er luftige og strømper som puster. Talkum kan være en god måte å holde føttene tørre på.
Fjerner fotsopp!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar