søndag 18. august 2013

10 sunne matvarer


Havre  - Havre er en god kilde til B-vitaminer og samtidig med lav GI, hvilket vil si at de fordøyes over tid. Derfor gir havre et stabilt blodsukker. Havreflak kan du strø i smoothies eller på yoghurt, eller lag deg en god gammeldags havregrøt!

Linser - Linser gir deg vitaminer som B-vitaminer, jern og magnesium og i tillegg en rekke andre gode næringsstoffer. Linser hjelper deg også til å holde blodsukkeret stabilt.



Manukahonning - Honning inneholder blant annet vitaminene B1, B3, B5, B6, vitamin C og mineralene kalsium, jern, magnesium, sink og kalium. I tillegg er den svært antibakteriell og antibiotisk. Hjelper å holde magen i orden, knekker bakterier og styrker immunforsvaret.

Yoghurt - Yoghurt er rik på proteiner og aminosyrer, og fremmer kjemikaliene til hjernen. Velg en usøtet yoghurt og strø hjerne litt bær over.

Avokado - B6 er vitaminet som er viktig med tanke på energi. Forbrenningen av protein, karbohydrater og fett trenger B6. B6 gir også en skarpere hjerne og et sunt immunsystem. Spis avokado i salater, med reker eller moset som guacamole.

Bananer - Bananer er rike på kalium, som er viktig for nerver og muskler. Kaliumnivået kan falle hvis du er stresset eller veldig aktiv. Bananer inneholder også fruktose, en type sukker som hjelper å etterfylle glykogen til lever og muskler, oppløselige fibre og vitamin B6, pluss en rekke andre energigivende vitaminer og mineraler. Studier fra USA viser at en banan har like god effekt som energidrikker.

Laks - Laks er en god kilde til omega3, kalium, vitmain B6 og magnesium.





Vann - Kroppen kan være dehydrert lenge før du føler tørst. Drikk regelmessig, ellers vil du lett føle deg tåket og energien stuper. Hvor mye du trenger hver dag, vil avhenge av hvor aktiv du er, vekt og temperatur, men 1.2-1.5 liter er normalt nok for en kvinne. Følg med fargen på urinen din, den er en god indikator på om du drikker nok. Mørk urin betyr for lite vann.

Kjøtt - Jernmangel kan gi lav energi. Symptomer på jernmangel kan være svakhet, utmattethet, blekhet, mørke ringer under øynene og hodepine. Rødt kjøtt er bra mot jernmangel, men også kylling, fisk og lever er gode kilder. Hvis du er vegetarianer er aprikoser, fiken, kornblandinger, brokkoli, linser, erter og bakte bønner et alternativ.

Egg - Egg er en god kilde til vitamin B12 og en hjelper for å produsere røde blodceller og andre B vitaminer samt folsyre. Egg inneholder også kolin, som hjelper hjernen å produsere acetylkolin, som igjen hjelper på årvåkenheten.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar